Este recomandata fierberea alimentelor sub presiune ( bineinteles atunci cand alegeti sa le preparati termic ) in vase speciale folosite in cadrul bucatariei, spre a nu se ridica prea mult temperatura acestui procedeu si a se scurta timpul unei astfel de proceduri. Folositi cat mai putina apa pentru fierberea diverselor vegetale (cat sa nu se arda), si daca se poate preferati fierberea la abur. Prin acest procedeu vor protejate sa nu se devalorizeze.

Pentru fieberea alimentelor folositi vase smaltuite. Puteti folosi pahare sau vase de ceramica pentru apa fiarta. Oalele si ibricele de aluminiu,fier , cositorsi alte metale pot intoxica apa –cu rezultate neprevazute pentru utilitatea ei. Nu folositi vase de aluminiu! Metalele toxice ca aluminiul si cadmiul sunt surse majore de radicali liberi. Aluminiul este adaugat in mod obisnuit in conservantii alimentari, tablete antiacide, apa potabila ,deodorante si produse cosmetice. Vasele de bucatarie sunt o alta sursa obisnuita de intoxicare. Autopsii efectuate pe victime ale bolii Alzheimerreleva valori neobisnuit de mari ale aluminiului in tesutul cerebral. Nu folositi pentru gatit cuptoarele cu microunde.

Anumite alimente necesita preparare termica sau fierbere pentru a putea fi corect digerate.:fasolea, soia, alunele de pamant( nu cele de padure), alte leguminoase si cereale. Acestea contin substante numite “factori antitripsina”(tripsina este o enzima pe care o secreta pancreasul si intestinul si ajuta la digestia proteinelor.)ce sunt distrusi prin fierbere si fac posibila digestia. Lastarii de leguminoase (obtinuti din boabe germinate) cat si cerealele incoltite se pot comsuma crude , deoarece prezinta alta stuctura chimica.

Amidonul ce se gaseste in cantitati considerabile in cartofi si cereale necesita fierbere. Prin fierbere rezulta compusi mai digerabili ai amidonului. Bineinteles , pentru anumite scopuri terapeutice(de ex. cicatrizarea unui ulcer gastic) si folosit pe o perioada limitata de timp, amidonul proaspat extras cu ajutorul storcatorului electric va avea efecte salutare si benefice. Totusi ,pentru consumul obisnuit cartoful este bine sa fie fiert sau copt.

In ultimii ani, radiologii au observat cicatrici minuscule in creierul tuturor oamenilor in varsta de peste 30 de ani. Stiinta medicala nu a expicat in mod clar aparitia acestor cicatrici, insa unii cred ca este rezultatul consumului de amidon ce nu a fost preparat complet. (B.J Freedman al Grupului Longman din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord). Dl. Freedman a aratat cum aceste granule intacte de amidon(incomplet fierte) trec prin peretele intestinal si prin alte tesuturi si ajung in vasele sangvine. Aceste granule sunt destul de mari ca sa stea in arteriole si capilare si sa blocheze circulatia. Se crede ca alte parti ale corpului pot fi vatamate de aceste granule de amidon , incluzand glandele suprarenale(posibil sa rezulte extenuare si stres) ,muschi, articulatii , noduli limfatici si oase. In general circulatia din jurul unei arteriole , sau al unui capilar blocat, este suficienta pentru a mentine totusi starea de functionare a zonei, sau organului respectiv. Dar vasele de sange care se afla in creier pot cauza pierdere de neuroni,fapt care dupa o perioada semnificativa de timp poate cauza o perdere mare, ce afecteaza procesul gandirii. De aceea cerealele integrale folosite pentru prepararea terciurilor trebuie fierte bine(ovazul-90minute, graul si orzul char 2-3 ore). Granulele de amidon se desfac mai repede la temperatura de coacere (care este mai mare decat cea de fierbere). Painea coapta si alte alimente coapte sunt bune de folosit. Cerealele incoltite pot fi folosite crude.

In faza acuta a gastritei hiperacide, a ulcerului gastro-duodenal si a unor boli ce prevesc inflamarea intestinelor se evita consumul de alimente creude ce contin fibra, ce ar putea sa inrautateasca manifestarea acestor boli. De aceea in astfel de cazuri, se reconamda prepararea termica(nu excesiva) a alimentelor vegetale ce va conduce la modificarea fibrelor vegetaleprin formarea unui gel al pectinei si inmuierea si fragezirea fibrelor de celuloza, facandu-le mai tolerante la digestie si trenzitul intestinal.

In final, ca o concluzie generala, putem spune ca tratamentul termic al alimentelor este sursa principala de intoxicare, otravire cronica, zi de zi , ana de an , toata viata, de la nastere si pana in momentul degradarii supreme(moartea). Se considera ca , in mod virtual , toate alimentele prelucrate prin caldura ar contine compusi mutageni , multi dintre ei nefiind identificati. Organismul unam dispune de sisteme enzimatice de detoxifiere care actioneaza sub control genetic la nivelul celulei pentru refacerea structurilor distruse. Ele sunt capabile de a elimina riscul creat de cantitatile relativ mici ale compusilor mutageni/carcinogeni care ar fi prezenti in mod normal intr-o alimentatie naturala. In schimb, cand oamenii consuma cantitati uriase de hrana procesata termic , pe deasupra si rafinata si incarcata cu aditivi chimici , este inevitabil procesul accelerat de degradare celulara si imbatranire prematura a oranismului – acesta fiind cauza principala a multiplelor boli si a mortii timpurii.