Multi oameni nu stiu cata apa trebuie sa consume zilnic pentru ca organismul lor sa fi hidratat corespunzator. Stiai ca nu am putea supravietui fara sa consumam apa? Acest lucru se datoreaza alimentelor pe care le consumam si toxinelor pe care metabolismul le elibereaza in organism.

Apa actioneaza ca mediu pentru reactiile enzimatice si chimice ce se desfasoara in organism, de aceea este vitala atat pentru digestie cat si pentru metabolism. Aceasta transporta substantele nutritive si oxigenul de la celule pana in sange, regleaza temperatura corpului si ajuta la fuctionarea optima a incheieturilor.

Ai nevoie de apa pentru a respira; pierzi aproximativ 0.5 litrii de lichid doar prin expiratie, iar daca nu pastrezi un echilibru al fluidelor ce intra si ies din organism aspectele fiziologice ale functionarii corpului tau pot sa fie grav afectate. Lipsa apei din organism reprezinta o problema grava, cu numeroase urmari: excesul de grasime corporala, tonus muscular scazut, scaderea eficientei digestiei si a organelor, cresterea toxinelor in organism, dureri articulare si musculare (in special dupa exercitii) si retentie crescuta de apa.

Apa reprezinta cheia principala in orice dieta pentru ca datorita ei organismul poate sa metabolizeze grasimea si impiedica retentia de lichide, astfel greutatea va scadea considerabil. O persoana sanatoasa trebuie sa bea cel putin 8 – 10 pahare de apa pe zi si aceasta cantitatea trebuie dublata daca esti supraponderal.

Probabil te vei intreba: „dar daca beau atata apa, nu voi sta tot timpul la baie?” si pentru inceput asa va fi deoarece vezica urinara are o hipersenzitivitate la cresterea consumului de lichide, dar dupa cateva saptamani vei urina mai putin insa in cantitati mai mari.

Este important sa bei apa pura si sa nu te bazezi pe faptul ca ai consumat produse ce contin apa. Este evident ca aportul zilnic de apa vine si din bauturi racoritoare, cafea sau ceai dar din pacate aceste bauturi contin si alte substante de care organismul tau nu are nevoie, de aceea nu este indicat consumul lor in exces.

Tine minte: cel mai mare procentaj din aportul zilnic de apa trebuie sa fie reprezentat de apa PURA!